واش بتن کف حیاط
واش بتن کف حیاط یک نوع کفپوش جذاب با سنگ دانه های رنگی متنوع است که به واش بتن یا بتن شسته شده معروف است. بافت سنگی هم واره انتخاب کسانی بوده که به تعبیر اهمیت میدهند همچنین قصد دارند یک کف زیبا و بادوام برای محوطه حیاط خود یا فضای سبز خود داشته باشد بنابراین از واش بتن کف حیاط استفاده می کنند. این نوع موزاییک ها علاوه بر ظاهر زیبا و تنوع رنگی زیاد مقاومت بسیار بالایی نیز خواهند داشت در شرایط جوی که آب و هوا بسیار تغییر می کند مانند مناطق کویری و خشک ، هوا در شب بسیار سرد و در روزها گرم میشود و امکان ترک خوردگی هر نوع سنگ و موزاییک وجود دارد استفاده از واش بتن ها بسیار مقاوم هستند گزینه بسیار خوبی است در مناطقی که رطوبت بسیار بالا بوده و نصب هر نوع سنگی توصیه نمی شود از بتن شسته شده می توان به عنوان این موزائیک برای کف حیاط استفاده کرد به دلیل اینکه این نوع تنوع رنگی زیادی دارند و همچنین ظاهر سنگیشان سبب می شود به خوبی با فضای سبز اطراف هماهنگ می شود و هر کس با هر سلیقه ای می تواند هارمونی متفاوتی در محیط با توجه به سلیقه خود ایجاد کند.
موزاییک واش بتن چیست
بتون شسته شده یک نوع کفپوش بتنی دکوراتیو یا تزیینی می باشد که برای زیبا سازی محوطه و حیاط از آن استفاده میکند . فروشگاهها به آن موزاییک شسته یا موزاییک سنگ برجسته نیز میگویند برای ساخت بتن از ترکیب سیمان با سنگ ریزه های رنگی ریز یا درشت و پودرسنگ و همچنین افزودنی هایی مانند روان کننده و چسب بتن استفاده می شود. و در مرحله آخر موزاییک را با آب یا نوع خاصی از اسید میشورند تا سطح سنگ های موزاییک واش به شکل مشخصی نمایان شود . به میزان شسته شدن و صیقل خوردن موزاییکها بافت برجسته آنها تغییر میکند و هر چقدر یک موضع را بیشتر بشوید سطح سنگهای آن بیشتر نمایند میشود و هر چه کمتر سیقل بخورد رنگ هایش کمتر دیده میشود. طیف وسیع رنگی واش بتون باتوجه به سنگدانه های ریز و درشتی که درون بتن آن استفاده میشود تعیین میشود در ساخت این می توان از سنگ ریزه های یک رنگ یا حتی چندرنگ استفاده کرد محبوب ترین نوع واش بتن کف حیاط نوع رنگ های سفید یا قرمز یا مشکی یا ترکیبی از رنگهای سفید قرمز مشکی می باشد.
انواع مدل های موزاییک واش بتن
واش بتن سنگ ریز یا آنتیک
در ساخت این مدل از سنگ های ریز معدنی که تراکم بیشتر سنگدانه دارند و باعث ایجاد بافت منظم تر و منسجم تری میشوند استفاده میشود این نوع موزاییک ها استحکام بیشتری داشته و ظاهر زیباتری نسبت به انواع دیگر دارد همچنین سطح صاف بابرجستگی بسیارکم آنها باعث آسان راه رفتن روی آنها می شوند و مناسب واش بتن کف حیاط می باشند. در مرحله ساخت واش بتنهای سنگریز معمولاً با استفاده از یک فرچه فلزی شسته می شوند تا سطح سنگریزه ها به یک اندازه از بتن بیرون زده باشد و سطح صافی را ایجاد کند.
واش بتن معمولی یا سنگ درشت
معمولاً واش بتن کف حیاط از نوع سنگ درشت و ناهماهنگ می باشد پستی بلندی های بیشتری نسبت به نوع سنگ ریز دارند درون این واش بتن ها از سنگ های درشت رنگی استفاده می شود به این صورت که گرچه آن را با دستگاه ساب صاف و صیقلی می کند ولی پستی بلندی هایی نیز در انتها خواهد داشت به این نوع واش بتن ها واش بتن ساب خورده می گویند.
۳- انواع روش های تولید و ساخت موزاییک واش بتن
موزاییک واش بتن به طور کلی بر اساس نحوه تولید به سه نوع زیر دسته بندی می شوند:
روش واش بتن ویبره ای:
در روش ویبره ای ابتدا بتن و افزودنی بتن داخل میکسر یا بتونیر کاملا با هم ترکیب می شوند سپس مواد بدست آمده را درون قالب های لاستیکی می ریزند و قالب ها روی نقاله ای تقریبا ۲ الی ۳ متری تحت ویبره شروع به حرکت می کنند. ویبره اعمال شده روی آنها باعث حباب گیری، یکنواخت شدن سطح و فرم گیری موزاییک درون قالب می شود. پس از این مرحله قالب و مواد داخل آن باید فرآیند کیورینگ ( عمل آوری بتن با بخار ) را طی کنند که در نهایت پس از ۲۴ ساعت موزاییک های واش بتن کف حیاط برای فرچه شدن و یا ساب خوردن هستند. استفاده از روش ویبره ای سرعت تولید را بالا می برد اما نباید با کوتاهی در زمان کیورینگ و استفاده نادرست و کم از افزودنی های بتن، کیفیت روش تولید ویبره ای را فدای تولید حداکثری کرد.
روش واش بتن درجا:
این روش تولید در کشورهای صنعتی و پیشرفته مرسوم است. در روش تولید درجا ابتدا لایه ای سیمان با زیر سازی مناسب روی سطح مورد نظر قرار می گیرد سپس سنگدانه ها و دیگر مواد که به صورت ملات آماده شده اند، روی سیمان با فشار متناسب پرس می شوند. واش بتن درجا در ایران، به دلیل محدودیت در امکانات و هزینه های فرآیند حمل و نقل مقرون به صرفه نیست زیرا می توان این محصول را با قیمت بسیار کمتر و به صورت انبوه در محل کارگاه تولید کرد. روش درجا تنها در صورتی توجیه اقتصادی دارد که محوطه وسعت بسیار زیادی داشته باشد.
روش واش بتن پرسی:
در این روش ابتدا مواد اولیه از جمله سیمان، سنگ دانه و پودر سنگ و آب مخلوط می شوند و ۵۰ درصد حجم قالب را پر می کنند سپس باقی حجم قالب را با ماسه و سیمان و مقدار کمی آّب پر کرده و مواد را پرس می کنند. این عمل باعث می شود آب مازاد لایه اولیه جذب بخش دوم شود. قدرت پرس باید حداقل ۲۵۰تن باشد. پس از پرس موزاییک واش بتن از قالب خارج شده و ۲۴ ساعت در اتاق بخار قرار می گیرد و بعد از آن مراحل شستشو یا ساب خوردن انجام می شود. هر چه قدرت پرس بیشتر باشد باعث افزایش تراکم و مقاومت بیشتر واش بتن می شود. متاسفانه خیلی از واحدهای تولیدی از دستگاه های پرس کوچک برای تولید واش بتن کف حیاط استفاده می کنند و قدرت کم پرس این دستگاه ها باعث می شود واش بتن به خوبی متراکم نشده و علاوه بر مقاومت کم، جذب آب بالایی داشته باشد و در نهایت در برابر سرما و یخ زدگی خرد شود.